Fitness Club HS | Fitness voor vrouwen
Inhoud bewerken
Fitness Club HS | Fitness voor vrouwen

Contact

Je leest het goed!! Voordelen van krachttraining voor vrouwen en wel 9!!

Laten we met de deur in huis vallen wat betreft krachttraining en de mening die vele vrouwen hierover delen:

Nee, je wordt geen buiten proportionele vierkante spierbundel als vrouw van krachttraining!

Veel vrouwen zijn volkomen onterecht bang om té gespierd of té groot te worden van fitness of ook wel simpelweg krachttraining genoemd. Dat is een verhaal voor het land der fabelen. Eén van de voordelen die je hebt als vrouw boven mannen qua trainen is het hormoon Oestrogeen. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat vrouwen sneller herstellen van fysieke inspanning dan mannen. Tevens zorgt dit hormoon voor een beter uithoudingsvermogen dan de gemiddelde man. Hebben vrouwen al mooi 2 streepjes voor op mannen wat betreft krachttraining!

Laten we doorgaan met de 9 voordelen van krachttraining voor vrouwen, lees je mee?
1. Je valt af van krachttraining

We zien maar al te vaak dat vrouwen snel voorbij het krachthonk lopen in de sportschool en op een crosstrainer springen en daar 1,5 tot 2 uur verblijven om zichzelf in het te zweet werken. Dit omdat veel vrouwen nog altijd denken dat afvallen en cardio(-vasculaire training) hand in hand gaan. Wij vinden dat jammer want krachttraining is zelfs een betere optie wanneer afvallen je doel is. Dit omdat je niet alleen tijdens het krachttrainen calorieën verbrandt maar ook in de 24 uur (soms zelfs tot 48 uur) na je training. Dit effect heb je niet, of veel minder, wanneer je alleen aan cardio doet. Punt is dus dat je netto meer calorieën verbrandt met krachttraining dan met cardio en daardoor dus sneller van je overtollige kilo’s afkomt!

2. Je lichaam wordt strakker en slanker

Eén van de belangrijkste redenen waarom veel vrouwen aan sport doen is omdat ze graag een slank en strak lichaam willen of slank en strak willen blijven. Het is zonde dat veel vrouwen bang zijn voor krachttraining dit terwijl krachttraining de beste keus is om je lichaam strakker en slanker te krijgen.
Je traint je spieren namelijk om meer definitie te krijgen. Je benen worden slanker, je buik strakker en je billen bollen meer door ze te belasten door middel van krachttraining. Je vrouwelijkheid verlies je niet door krachttraining zoals je eerder hebt kunnen lezen dus geen reden om die halters voorbij te lopen in de sportschool.

3. Je botten en zenuwstelsel worden sterker

Wat veel mensen soms een beetje teleurstelt is dat zij na 3 tot 6 weken weinig tot geen spiergroei zien terwijl zij toch regelmatig trainen. We zullen verklappen waarom dit het geval is:
Wanneer je voor het eerst begint met krachttraining zullen als eerste je pezen, je zenuwstelsel die je spieren aanstuurt en je botten sterker worden. Wanneer je denkt vanuit het fysiologisch aspect van je lichaam belasten is dit eigenlijk heel erg logisch. Wat heeft je lichaam aan sterke spieren wanneer je pezen en botten niet sterk genoeg zijn? Dit zou alleen maar zorgen voor een verhoogd risico op blessures.
De eerste paar weken zullen dus eerst je pezen, botten en zenuwstelsel in kracht groeien, daarna pas je spieren. Voordelen van het hebben van sterke botten en een sterk zenuwstelsel zou je haast zelf wel kunnen bedenken maar hier zijn er enkele: minder kans op kneuzingen en botbreuken, betere en krachtigere aansturing van je spieren en dus je lichaam, minder kans op botontkalking/osteoporose op latere leeftijd en meer.

4. Je verbetert je postuur en lichaamshouding

Tegenwoordig zit de Nederlander gemiddeld 7 uur per dag. Stelregel is dat je lichaam goed wordt in dat wat je vaak doet. Wanneer je dus vaak en lang zit dan word je dus heel goed in, juist ja, zitten. De rest van de functies die je lichaam aankan worden veelal slechter.
Door krachttraining te doen kun je deze degeneratie door veel zitten tegengaan en zelfs ongedaan maken. Je zal door het aanwakkeren van de potentie in al je spieren door middel van krachttraining zorgen voor een betere houding. Je zult na een aantal maanden aan krachttraining automatisch rechterop staan, lopen en zelfs zitten.
Doordat je je houding verbetert en rechterop staat vergroot je tevens je zelfvertrouwen. Onderschat je lichaamshouding niet wat betreft je gemoedstoestand. Die gaan vaak hand in hand.

5. Je vermindert de kans op blessures
Omdat je door krachttraining je gehele lichaam sterker en fitter maakt verminder je de kans op blessures. Zoals bijvoorbeeld sterkere botten die beter voorkomen dat je een botbreuk oploopt of sterkere pezen die voorkomen dat je bijvoorbeeld ‘door je enkel’ gaat.

Wanneer je aan krachttraining doet train je al je spiergroepen in tegenstelling tot bijvoorbeeld fietsen of hardlopen waarbij je telkens een aantal dezelfde spieren traint op een éénzijdige manier. De variatie aan oefeningen die krachttraining in zich heeft bereidt je lichaam dus goed voor op allerhande situaties.

6. Krachttraining zorgt voor een betere balans in je hormoonhuishouding

Door krachttraining te doen geef je je lichaam een tijdelijk testosteron spurt. Dit zorgt voor een betere balans in je hormoonhuishouding wat je weer voordeel oplevert mocht je bijvoorbeeld last hebben van een maandelijkse dosis PMS. Je verlaagt door krachttraining tevens het stresshormoon Cortisol. Door ons gehaaste leven in Nederland hebben veel mensen last van een verhoogde hoeveelheid Cortisol in hun lichaam. Regelmatig aan krachttraining doen verlaagt dit hormoon met alle voordelen van dien!
7. Je verhoogt je stofwisseling/verbranding in rust

Omdat je na een aantal maanden meer spierdefinitie en dus meer spiermassa hebt gaat je lichaam in rust ook meer calorieën verbruiken. Deze extra spieren moeten namelijk onderhouden worden en gerepareerd worden. Dit zorgt er dus voor dat je BMR (Basaal Metabolisme Ratio, je verbruik aan calorieën in de absolute rusttoestand), hoger zal zijn. Dit komt het afvallen weer ten goede en dat is wat je wilt of niet?

8. Je wordt er mentaal een sterkere vrouw van

Je leest het goed!! Je wordt er mentaal sterker van! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat vrouwen die regelmatig aan krachttraining doen sterker ‘in hun schoenen’ staan. Krachttraining traint je namelijk ook op gebieden van doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en daadkracht. Je ontwikkelt meer respect voor jezelf, zeker wanneer je ook lichamelijk de positieve effecten begint te zien!

9. Je verbetert je insulineverwerking en glucosehuishouding

Je zorgt met krachttraining voor een verlaging van de kans op ouderdomsdiabetes, diabetes type 2. Je lichaam wordt steeds beter in het verwerken van glucose door middel van insuline. Dit komt het afvallen tevens ten goede omdat je lichaam efficiënter omgaat met alle opgeslagen of binnengekregen energie.

Krachttraining is hartstikke leuk!! Met honderden oefeningen en variaties waarmee je heel je lichaam doelgericht strakker en sterker kunt maken!!!