Het is vandaag Internationale Bananenbrooddag! Bananenbrood schijnt rond 1930 bedacht te zijn tijdens de recessie door zuinige Amerikaanse vrouwen. Overrijpe bananen weggooien was natuurlijk zonde. Of dit verhaal klopt, weten we niet 100% zeker maar één ding is zeker; bananenbrood is een echte feel good food.
Gezondheidsvoordelen bananen
Wist je dat bananen niet alleen lekker en voedzaam zijn? Je voelt je ook fijner als je bananen eet. Het bevat namelijk het geluksstofje tryptofaan. Dat stofje heeft invloed op je stemming en het zit ook nog eens boordevol vitamine B wat goed is voor de hersen- en zenuwfuncties.
Bananen bevatten ook kalium (helpt je spieren en zenuwen te herstellen na inspanning) en magnesium (voorkomt spierkrampen). Een ideaal tussendoortje dus voor sporters!
Bakken maar!
Bananenbrood bakken is super makkelijk. Als het je lukt om niet alles in een keer op te eten, heb je een tussendoortje voor een aantal dagen. Luchtdicht verpakt blijft het namelijk zo’n 5 dagen goed. Wil je het langer bewaren? Snij het bananenbrood dan, zodra het iets is afgekoeld, in stukken en bewaar het per 1 of 2 stukken in een diepvrieszakje in de vriezer.
Het leuke van bananenbrood is dat je het kunt variëren zoals jij wilt. Doe er extra vruchten doorheen (bijvoorbeeld blauwe bessen), wat chocola of geraspte kokos. Speciaal voor onze sporters gaan wij vandaag natuurlijk voor een healthy versie.
Wat heb je nodig?
- 3 rijpe bananen
- 3 eieren
- 150 gram amandelmeel
- 1,5 tl bakpoeder
- 2 el honing
- Snufje kaneel
- Snufje zout
- Een handje pecannoten (iets fijner gehakt)
- Olie
- Cakevorm
It’s bananas
Zoals we al zeiden, het bakken van bananenbrood is ontzettend makkelijk. Als je de volgende stappen volgt, ben je in no timevoorzien van een heerlijk ontbijt of tussendoortje.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Vet de cakevorm in met wat olie.
- Alle ingrediënten kunnen nu in een kom.
- Mix kort tot je een glad beslag hebt.
- Het beslag kan nu in de cakevorm.
- Doe er eventueel wat pecannoten bovenop.
- De cakevorm kan nu in de oven.
- Bak in ongeveer 55 minuten gaar.
Haal uit de oven, laat het iets afkoelen en enjoy!